Проповед на Неделя Кръстопоклонна

„И като повика народа с учениците Си, рече им: който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва.“ (Марк.8:34)

Братя и сестри,

          Да носим своя житейски кръст като благодарим на Господа – ето това е съзнанието на християнина. Да помним, че без страдание и разпятие не може да има възкресение. Да знаем, че не можем да живеем спокойно, комфортно, удобно – ето духовния взор на Христовия следовник. Да търсим Христовата правда, а не човешката угода, светското одобрение, временните блага.

          Защото каква полза да придобием  цял свят, а да повредим на душата си?Какъв откуп ще дадем за душата си?
Да носим безропотно и със смирение отредените ни по Божи промисъл страдания, като помним, че мъките ще ни очистят като сребро в горнило.

           Защото няма как да е лесно…
           Лесен и удобен е единствено широкият път на погибелта, който всички искаме да избегнем…
            Лесно и удобно е житието на богаташа, който пируваше бляскаво цял живот, без да види мъките на бедния Лазар.
            Да не жадуваме улеснение, подобно на това, защото по-добре страданията да посрещнем тук, в земния живот, отколкото във вечността, която всички се надяваме да е блажена.
            Като се уповаваме на Божията милост, знаем, че Господ не дава изпитания пряко нашите сили и да се молим на Божията Майка да се застъпва за нас, да носим кръста си за наше спасение, а не за осъждане и ропот.
            И преди всичко – да бъдем снизходителни към чуждите немощи, да не осъждаме, да не злословим нашите ближни, а да се съсредоточим в молитвата и руслото на нашите собствени изпитания.
            И ето, в днешната трета неделя на Великия пост, Църквата чества Христовия кръст. Покланяме се на Господния кръст с молба да почерпим от живителните духовни струи на Христовото Разпятие, за да продължим спасително подвига на поста и носенето тежестта на нашия кръст!
            По молитвите на Майката Божия и със силата на Честния и Животворящ Кръст, Господ да ни прости и помилва. Амин!
Копирайте Проповед на Неделя Кръстопоклонна, 2015

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s