Новата заповед на Господ Иисус Христос

Седмичен урок по Религия-Православие,     3 клас, 23 урок

Въпроси за преговор:
1.Как Господ върнал зрението на слепородения? – той намазал с калчица очите му и го пратил да се измие на къпалнята, след което той прогледнал.

2.Защо казваме, че има освен физическа и духовна слепота? – духовната слепота се дължи на задържане в сърцето на греховните навици, което ни прави неспособни да приемем светлината на Христовото учение.

Новата заповед на Господ Иисус Христос

       „Нова заповед ви давам, да любите един другиго” (Йоан. 13:34). Тази заповед Господ Иисус Христос  дава на своите ученици на прощалната беседа, преди да бъде предаден на съд и разпятие. На прощаване приятелите си казват най-важното – това, което трябва да се запази в сърцето и да се изпълнява като знак на вярност. Така и Господ иска да остави на учениците си най-важната заръка – заповедта за любовта.

          Още в Старият завет израилтяните имаха заповед да възлюбят Своя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа, с всичкия си разум. И така цялостно и всеотдайно им бе повелено да обичат и своя ближен.
         Тези две заповеди – любовта към Бога и към ближния са най-важни по смисъл от целия Мойсеев закон.
         Какво казва Спасителят Христос?  „ Не мислете, че съм дошъл да наруша закона или пророците: не да наруша съм дошъл, а да изпълня.” (Матей 5:17)
         Христос наистина изпълнява в пълнота старозаветния закон, въздига изискванията на този закон на още по-високо ниво – до духа на новозаветната любов.
         Защото под „ближен“ древните израилтяни разбират единоплеменника, единовереца, съратника, приятеля, роднината, онзи с когото общуват помежду си.
         А с „ближен” в Новият завет Господ бележи всеки човек, дори и нашия враг.Обичайте враговете си, благославяйте ония, които ви проклинат, добро правете на ония, които ви мразят, и молете се за ония, които ви обиждат и гонят” (Матей 5:44) .
          В Старият завет повелята беше да не правим на другите нищо, което не бихме искали и на нас да направят.

          А сега след идването на Христос сме призовани да извършваме много повече – да обичаме и да прощаваме не само на близки и приятели, но и на нашите врагове, на другородците, на всички…
          За пример да ни бъде Самият Господ. Макар и Бог, Той прие да се роди от бедна девица в ясли на безсловесни, да има всички слабости човешки (без греха), да води обикновено съществуване на син на дърводелец, често да няма где глава да подслони и накрая – да бъде хулен, обиждан, поруган, измъчван и разпънат на кръст за нашите грехове.
          Защото всичко това Господ стори от любов към нас – прие унизителна, позорна, страшна смърт, за да ни спаси, Той – Безсмъртният прие смърт, за да може да влезе в подземния свят, да победи смъртта, да освободи починалите праведници от Адам насетне и да ни отвори отново вратите на рая, затворени след прародителския грях.
          Всичко това Божият Син стори от любов към човеците. Затова и Той ни учи на тази съвършена любов, която трябва да пожелаем да имаме като християни – да обичаме и да прощаваме, да не пожелаваме нищо с алчно и лукаво сърце, да благославяме и враговете си и да се молим за тяхното и нашето спасение.
          Ето новата заповед за любовта, която е много по-възвишена от старозаветната, където ближният беше само единоплеменникът.
         Най-доброто описание на Бог дава апостол Йоан с думите „..Бог е любов” (I Йоан 4:8) и щом е така и ние сме призовани да носим светлината на тази съвършена любов, ако наистина сме Христови.
 Въпроси към урока:
1.Защо заповедта за любовта е най-важна? – тя е дадена от Господ и нейното изпълнение ни прави истински християни.

2.Кога ще постигнем изпълнението на тази заповед в цялост? – когато заобичаме и враговете си.
3.Как да заобичаме враговете си? – когато сме сърдити и гневни някому, вместо да кроим как да отмъстим и да го унизим, да повторим няколко пъти „Бъди благословен (името)” и да се помолим „Господи, Иисусе Христе, помилуй ни”. Като го кажем няколко десетки пъти наум, веднага ще забележим, че гневът ни е утихнал, защото с призоваване на Божието име, благодатта ще ни помогне да очистим сърцето си от всяка злост. Също и при изповед пред свещеник, ако споделим за гневенето ни, ще получим облекчение.
Задача: Прочетете описанието на Христовата любов, което ни дава апостол Павел в 13 глава от Първо послание до Коринтяни. Напишете на лист отговорите на следните въпроси:
1.Каква не е Христовата любов?
2.Каква е Христовата любов, според апостол Павел?

Химнът на любовта   

Да говоря всички езици човешки и дори ангелски,
щом любов нямам, ще бъда мед, що звънти, или кимвал, що звека.
Да имам пророчески дар и да зная всички тайни,
да имам пълно знание за всички неща
и такава силна вяра, че да мога и планини да премествам, –
щом любов нямам, нищо не съм.
И да раздам всичкия си имот,
да предам и тялото си на изгаряне, –
щом любов нямам, нищо ме не ползва.
Любовта е дълготърпелива,
пълна с благост,
любовта не завижда,
любовта се не превъзнася,
не се гордее,
не безчинства, не дири своето,
не се сърди, зло не мисли,
на неправда се не радва,
а се радва на истина;

всичко извинява,
на всичко вярва,
на всичко се надява,
всичко претърпява.
Любовта никога не отпада,
а другите дарби,
ако са пророчества, ще престанат,

ако са езици, ще замлъкнат,
ако са знание, ще изчезнат

А сега остават тия три:
вяра, надежда, любов;
но по-голяма от тях е любовта.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s