Изцеляване на слепородения

Седмичен урок по Религия-Православие,         3 клас, 22 урок

Въпроси за преговор:
1.Защо десетимата прокажени викали настойчиво към Господ да ги излекува? – защото проказата е тежка, смъртоносна болест, нелечима от лекарите и те имали последна надежда в Господа.

2.Върнали ли се излекуваните да благодарят на Бога? – върнал се само един другородец, самарянин.
3.Как Господ възнаградил благодарността на самарянина? – самарянинът оздравял телесно, но получил и спасение на душата си.

 Изцеляване на слепородения

(Йоан 9: 1-38)

            Веднъж Иисус Христос е с учениците си в Йерусалим и като минават пред храма виждат един сляп човек да проси. Господ знае страданието на този слепец, който е сляп по рождение. Никога не е виждал светлината и света около себе си, дори родителите си не е виждал и години наред идва да проси, защото няма друго за препитание.

          Учениците питат Господ защо този човек е сляп – заради своите грехове или заради греховете на родителите си. Евреите вярват, че греховете водят до болести или други наказания от Бога. Иисус им отговаря, че нито човекът е грешен, нито родителите му, но защото чрез неговото изцеление ще се покажат на хората Божиите дела.
          Господ прави малко калчица и намазва с нея очите на слепия човек, след което му поръчва да иде в къпалнята и да измие там очите си. Слепороденият покорно тръгва към къпалнята, макар и с усилия да намира пътя към нея. Щом измива очите си, пред него блесва светлината на света с цялата си красота. Зарадван безмерно той се втурва по обратния път. Хората учудени го гледат и се питат, той ли е същия слепец, когото са виждали преди да проси. Той е напълно преобразен от щастието. Там където преди били две тъмни сенки на лицето му, сега греели новопрогледналите му очи.
          Хората веднага го завели при свещениците в храма и разказали за чудото с него. А те като го видяли, взели да го разпитват как е прогледнал. Слепороденият им разказал как човек на име Иисус го намазал с калчица и как след като се измил в къпалнята, прогледнал. А било ден събота, в който според закона не бива да се върши нищо. В своята завист към Иисус законоучителите вместо да се зарадват, че страданието на слепородения е свършило, силно се озлобили срещу Господа. Дори не искали да повярват, че този човек някога е бил сляп и повикали родителите му да потвърдят това. А изцеленият слепец смело им отговорил, че не може грешник да отвори очите на слепороден и навярно това е пророк. Това още повече разгневило свещениците и те изгонили човека навън.
          Господ като разбрал, че го изпъдили вън заради Него, намерил го и му рекъл:
          -Ти вярваш ли в Сина Божий?
          -Кой е, господине, та да повярвам в Него?
          Иисус му рекъл:-И видял си Го, и, Който говори с тебе, Той е.
          А изцеленият слепец отвърнал:
          -Вярвам, Господи! И Му се поклонил.
          Така Господ явил пред хората още едно чудо. Той върнал зрението на слепородения човек. Но Бог отворил не само физическите, но и духовните очи на този човек, защото той с чистото си сърце повярвал в Бога и Му се поклонил. Така се потвърдили думите от проповедта Му: „Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога”. Но трудно е за завистливите и горди законоучители да прогледнат за истината, че Иисус е наистина Сина Божий. Те макар и да виждали с физическите си очи, останали духовно слепи. Макар и да били най-учените сред народа, най-добре да познавали божествените книги, не успели да видят в Иисус милосърдния, човеколюбивия Спасител, Когото очаквали.
          Нека и ние да прогоним от сърцата си злобата и завистта и всички греховни навици, за да не се окажем духовно слепи за светлината на Христовото учение.
Въпроси към урока:
1.За кое чудо на нашия Господ научихте от днешния урок?-изцеляването на един човек, който бил сляп от рождението си.

2.Как Господ върнал зрението на слепеца? – той намазал с калчица очите му и го пратил да се измие на къпалнята, след което той прогледнал.
3.Защо казваме, че има освен физическа и духовна слепота? – духовната слепота се дължи на задържане в сърцето на греховните навици, което ни прави неспособни да приемем светлината на Христовото учение.

 Задача: Запознайте се с иконата, изобразяваща изцелението на слепородения и се опитайте да разкажете тази библейска история. Оцветете приложението.
jesus_christ_heals_blindИконата е копирана от orthodoxynwa.blogspot.com
Слепородения 11

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s