Проповедта на планината

Седмичен урок по Религия-Православие,        3 клас, 19 урок

Въпроси за преговор:
1.Какво значи блаженство? Какво значи блажен?- Блаженството е състояние, с което Бог дарява човека и което надхвърля всяко земно щастие. Блажен човек е, който общува с Бога.

2.Кои са бедните духом? – смирените, на които е чужда гордостта.
3.Кои плачещи има предвид Господ във второто блаженство? – тези, които с търпение понасят скърбите и се разкайват за греховете си.
4.Защо кротостта е сила ? – тя слага край на враждата, докато злобата и гневът я разпалват.
5.За коя правда се говори в блаженствата?– има се предвид Божията справедливост.
6.Какви са милостивите?- те съчувстват на страдащите и им помагат, молят се и за виновните и се стремят да ги отклонят от лошия път.

   Проповедта на планината
      (шесто до девето блаженство) 

6.Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога.
7.Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии.
8.Блажени изгонените заради правда, защото тяхно е царството небесно.
9.Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква и да е лоша дума заради Мене. Радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на небесата; тъй бяха гонени и пророците, които бяха преди вас.

 6.Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога.
         Чистите по сърце не таят в сърцата си злоба, завист, гордост и не оставят неочистено ни едно петно от сторени грехове, но ги изповядват и се стремят да не ги повтарят. Чисто сърце е сърцето, изчистено от греховни навици.

          Във вечния живот хората с чисти сърца ще бъдат с Бога.
7.Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии.
         Миротворци се наричат ония човеци, които не само че помежду си живеят братски, но ако забележат, че други се карат, употребяват всички усилия да ги поми­рят. Същевременно миротворци са тези, които имат мир и покой в собствените си души.

         Сам Господ Иисус Христос е наречен Княз на мира. Неслучайно, когато Той се ражда, първата вест, която чуват пастирите е „Слава във висините Богу, на земята мир,  между човеците благоволение”. Благоволение ще рече блага воля, сго­вор между човеците.
         На миротворците Спасителят обещава, че ще се нарекат синове Божии, защото подражават на великия Миротворец — Божия Син, Който дойде на земята да по­мири съгрешилите хора с Бога.
8.Блажени са изгонените заради правдата, защото тяхно е царството небесно.
        Божията правда е Божията справеливост, която намираме в Христовото учение. Гонени заради правда са онези, които са преследвани заради верността си към Христовото учение. Христос ни учи да понасяме с мъ­жество и търпение нещастията, в които често изпадаме, когато не искаме да се отречем от Неговото учение.

        На гонените за правда Бог обещава Царството небесно, в което цари Божествената справедливост.
9.Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква и да е лоша дума заради Мене. Радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на небесата; тъй бяха гонени и пророците, които бяха преди вас.
         Най-много гонени и хулени за Христа са светите апос­толи и мъченици за вярата. Те отивали на нечувани стра­дания и смърт с радост, заради Бога и подражавайки на Неговата саможертва на кръста.

         В днешното време на безверие, вярващите в Бога биват осмивани като заблудени и изостанали. Често децата, които с чисти сърца приемат вярата в Бога, когато им се присмеят, започват да се срамуват и дори да отричат вярата си.
         Запомнете, че никой който вярва в Бога и мъжествено приема оскърбленията заради Бога, няма да бъде посрамен. На тези, които останат верни на Бога докрай, Спасителят обещава голяма на­града на небето.
Въпроси към урока:
1.Какво е според вас чистото сърце? – сърце, изчистено от греховните навици.

2.Защо Бог нарича миротворците синове Божии? – защото носят мир в душите си и мир между хората.
3.Какво означава правда? Това е Божията справедливост, която намираме в Христовото учение.
4.Защо е голяма наградата на гонените заради Бога? – Защото мъжествено посрещат гоненията и остават верни на Христос докрай.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s