Проповедта на планината

Седмичен урок по Религия-Православие,
3 клас, 18 урок

          Въпроси за преговор:
1.Защо Господ Иисус Христос е истински човек? – Той приема човешка плът, човешко тяло, човешки чувства и действия, става човек, но няма грях.
2.Защо Господ Иисус Христос е истински Бог? – Той е второто лице на Светата Троица – Божият Син, Който е истински Бог – вечен, премъдър и силен да върши чудеса.
3.Защо Го наричаме Богочовек? – защото в Него неразделно, без да се смесват съществуват Божественото и човешкото. 

Проповедта на планината
(първите пет блаженства)

          Много хора следвали Иисус Христос, за да слушат учението Му. Веднъж Той ги повел към една планина, където под открито небе произнесъл една от Своите най-хубави проповеди, която наричаме Проповедта на планината (Матей 5:1—16).
          В началото на тази проповед Спасителят разкрива кои са най-важните добродетели за християнина. Тези добродетели могат да отведат човека в Царството небесно (рая). Блаженството е състояние, с което Бог дарява човека и което надхвърля представата за всяко земно щастие. Блажен е този човек, който общува с Бога.

          В проповедта се изброяват девет блаженства. На днешния урок ще се запознаем с първите пет от тях:
           1.Блажени бедните духом, защото тяхно е Царството небесно.
          2.Блажени плачещите, защото те ще се утешат.
          3.Блажени кротките, защото те ще наследят земята.
          4.Блажени гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят.
          5.Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани.
           1.Блажени бедните духом, защото тяхно е Царството небесно.
           Кои са бедните духом, как мислите? – Бедните духом са смирените. Смирението е обратното на гордостта. Христос всякога осъждал гордостта и хвалел смирението.  Смирените осъзнават че всичко, което имат и което постигат е от Бога и не разчитат само на собствените си сили, а просят помощ от Бога. Гордите пък разчитат само на себе си и се превъзнасят над другите.

          Спомнете си, че заради своята гордост най-първият от ангелите пропадна най-ниско. Как се казва този паднал ангел? – сатана, дявол. Спомняте ли си кога той се появява за пръв път в човешката история? –дяволът във вид на змия изкушава първите хора Адам и Ева да ядат от забранения плод.
          На бедните духом Бог обещава блаженството на Царството небесно.
        2.Блажени плачещите, защото те ще се утешат.
          От грехопадението до днес животът на хората минава в трудове и скърби. Много сълзи проливат хората, но не всички плачещи ще бъдат утешени. Бог приема сълзите на праведните и сълзите на разкайващите се грешници. Добър пример  ни дава Иисус Христос в притчата за блудния син. Знаете ли тази притча? – Блудният син се върна с плач и разкаяние при своя баща и беше приет с много любов.

          Спасителят ще даде утешение на всички, които с търпение понасят несгодите, които искре­но се разкайват, като им обещава вечна радост, която ще премахне всяка сълза от очите им.
        3.Блажени кротките, защото те ще наследят земята.
          Кротък ще рече незлобив, търпелив. Често кротките биват наричани мекушави, че понасят обидите и оскърбленията без раздразнение и гняв, без съпротива.

          Но кротостта е проява на мъжество. Христос ни учи да отвръщаме на злото с добро. Злото се побеждава по-лесно с кротост и братска любов, отколкото с гняв и злоба. Христос казва за Себе Си: „ Поучете се от Мене, понеже Съм кротък и смирен по сърце…” (Мат. 11:29). Най-добрият пример за кротост ни е дал Христос. Неговите врагове Го хулели, а Той не отгова­рял, мъчили Го и разпънали на кръст, а Той се молел за враговете Си.
          Само хора, които имат кротки и незлобиви сърца и се опитват да подражават на кротостта на Христос, ще наследят онова „ново небе” и „нова земя”, за които ни говори Свещеното Писание.
        4.Блажени гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят.
          На земята се шири неправда (нечестност, несправедливост), защото хората не живеят според учението на Христос. Истинският християнин страда от неправдите на света. Той дълбоко съчувства на страдащите, онеправданите, бедните и измъчените.

          Гладните и жадните за правда са тези, които жадуват за Божията справедливост. Както гладният иска да утоли своя глад, така и търсещите Божията правда изпитват неизказана радост от нейното възтържествуване. Затова тези, които се стремят към Божията правда са блажени.
        5.Блажени са милостивите, защото те ще бъдат по­милвани.
          Вие знаете какво означава да бъдем милосърдни (милостиви) – да съчувстваме на страдащите, да помогнем на нуждаещите се, да се погрижим за немощните и болните, да утешим скърбящите.

          По-лесно проявяваме милосърдие към страдащите без вина, но когато смятаме някой за виновен, ние тежко го съдим, отбягваме го и го обричаме на самота и отчаяние. Не така постъпва Господ. Той дойде на земята от милост към грешниците, да ги призове към покаяние и спасение. И ние трябва да проявим милост, като се мъчим да отклоним сгрешилия от лош път, да просветим заблудения с  истината и да се молим за виновния.
          Господ Иисус Христос причислява милостивите към блажените в Царството небесно.
        Въпроси към урока:
1.Какво значи блаженство? Какво значи блажен?- Блаженството е състояние, с което Бог дарява човека и което надхвърля всяко земно щастие. Блажен човек е, който общува с Бога.

2.Как се нарича тази проповед, в която Господ Иисус Христос разказва за блаженствата? – Проповедта на планината.
3.Кое е първото блаженство? – „Блажени бедните духом, защото тяхно е Царството небесно”
4.Кои са бедните духом? – смирените, на които е чужда гордостта.
5.Кои плачещи има предвид Господ във второто блаженство? – тези, които с търпение понасят скърбите и се разкайват за греховете си.
6.Кажете ми кротостта присъства ли сред блаженствата? – да, тя е важна добродетел, а който се стреми към нея, подражава на Самия Христос?
7.В четвъртото блаженство „Блажени гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят” какво се има предвид под правда?– има се предвид Божията справедливост.
8.Какви са милостивите?- те съчувстват на страдащите и им помагат, молят се и за виновните и се стремят да ги отклонят от лошия път.
          Задача: Напишете кратко съчинение как кротостта, правдата и милостта сред учениците могат да спрат агресията в училище?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s