Детството на Иисус Христос. 12 годишният Иисус в храма.

   Седмичен урок по Религия-Православие     

    Въпроси за преговор:
1.Защо посрещаме Рождество Христово с радост? – защото се ражда Спасителя на света, нашия Господ Иисус Христос.
2.Какво е милосърдие? – това е проява на грижа за ближните и помощ за нуждаещите се в името на Бога.
3.Как проявихме милосърдие по Рождественските празници? – с благотворителност, като оказахме внимание и помощ на своите близки и към болни, самотни и нуждаещи се.
 Детството на Иисус Христос. 12 годишният Иисус в храма.
           Раждането на Иисус Христос. Нека си припомним събитието на Христовото Рождество. Богомладенецът Иисус се родил във Витлеем – в земите на Палестина, днешен Израел. На небето се явила голяма и светла звезда. Видели я трима мъдреци, които живеели в далеч­ни източни страни. Те открили по нея, че ще се роди иудейския Цар. Отишли в Йерусалим и започнали да разпитват къде се е родил Той –Царя на царете.

          Цар Ирод чул това и много се уплашил. Помислил си, че е дошъл краят на царуването му,  щом се е родил нов, дългоочакван цар. Той помолил мъдреците да му известят, когато наме­рят Младенеца, за да иде да Му се поклони.
          Мъдреците, водени от чудната звезда, се упътили за Витлеем. Звездата застанала над пещерата, където бил новороденият Младенец. С голяма радост  те Му се поклонили и Му поднесли като на Цар скъпи дарове: злато, ливан и смирна.
          Бягството в Египет. През нощта Бог казал на мъдреците да не се връщат при Ирод, защото той иска да погуби Младенеца и те заминали за своята страна по друг път. Ангел Господен се явил на сън на Йосиф – спътника и закрилника на Божията Майка и му казал:
         — Вземи Младенеца и Майка Му и бягай в Египет. Там ще стоиш, докато ти кажа, защото Ирод търси да погуби Иисус.
         Рано сутринта благочестивото семейство било вече далеч от Витлеем, на път за Египет.
Като не получил известие от мъдреците, злият Ирод разбрал, че е измамен. Той се разгневил и изпратил войници да избият във Витлеем и околността му всички деца от две години надолу. Ирод се надявал, че между избитите деца ще по­падне и новороденият Цар иудейски. Плач и писък изпъл­нили Витлеем и околността му.
          Животът на Иисус в Назарет. Скоро Ирод умрял от мъчителна болест. Ангел Госпо­ден се явил на сън на Йосиф и му казал, че може да се върне, защото Ирод вече не е между живите. Йосиф се върнал в Палестина със света Дева Ма­рия и Младенеца Иисус и се заселили в малкия град Назарет.
         На 40-ия ден след раждането на Христа, Йосиф и света Дева Мария занесли Богомладенеца в Йерусалимския храм, за да Го представят на Господа според Мойсеевия закон (Помните ли кой е Мойсей? – Един от старозаветните пророци, на когото Бог даде 10-те Божи заповеди).
         Малкият Иисус растял сред жителите на Назарет. Помагал на майка си, учел се на дърводелство от баща си. Той растял, изпълнен с мъдрост и благодат Божия. Ето как евангелията разказват за разкриване на Божествеността в малкия Иисус:
          12 годишният Иисус в храма. Евреите всяка година се стичали от цяла Иудея в Йерусалим на празника Пасха, който бил установен по случай освобождението им от египетско робство. Старецът Йосиф и света Дева Мария тръгнали за празника като взели със себе си дванадесетгодишния Иисус.
          След като празничните дни свършили, те побързали да тръгнат за дома си. Иисус останал в Йерусалим, но те не забелязали това, като мислели, че Той върви с техни роднини. Веднага се върнали и Го търсили в Йерусалим цели три дни.
         Влезли  в храма и пред погледа им се разкрила чудна гледка. Иисус седял сред множество еврейски учители, повечето от които били възрастни и се смятали за мъдри. Той разговарял с тях, а те оставали удивени и смаяни от Неговия разум, който надвишавал и най-високата им мъдрост и вникване в свещените текстове.
          На въпроса на разтревожената Майка защо е направил така, Иисус отговорил кротко, че Божият храм е Негов дом. С това искал да каже, че е Син Божи, че Бог е Неговия истински Баща.
          Въпроси към урока:
1.Защо света Дева Мария, старецът Йосиф и Богомладенецът трябвало да бягат в Египет?- защото жестокият цар Ирод искал да погуби Иисус, Когото мъдреците почели като иудейски Цар.

2.Къде живял през детството си Иисус? – в малкия град Назарет.
3.Кога и как малкият Иисус проявил Своята Божественост? – на 12 годишна възраст, когато на Пасха останал в Йерусалимския храм и беседвал мъдро с еврейските учители. Храмът Божий Той нарекъл Свой дом, защото Бог е Неговият истински Баща.
Задача: Разгледайте мозайката, на която е изобразена беседата на 12 годишния Иисус с еврейските учители и оцветете приложението.

Copy of hgchp3pl7www.murraycreek.net

12 годишният Иисус

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s