Урок за Рождество Христово

презентация за Рождество Христово

Рождество Христово

          Едно от най-забележителните събития в човешката история е раждането на Господ Иисус Христос на земята. Да си припомним кога е станало това и как се е случило:
          Това се случило преди повече от 2000 години, оттогава започва нашето летоброене. Наричаме времето след раждането на Спасителя нова ера. Ето сега сме вече 2014 година след раждането на Христа.
          Коя е Неговата Майка? Света Дева Мария родила Господ по свръхестествен, по чудесен начин. Наричаме я Богородица, защото тя ражда Сина Божи. Когато наближило времето да се роди Иисус, римският император наредил преброяване на населението.Тогава държавата на евреите била  под владичеството на Римската империя. Всички трябвало да отидат по родните си места, за да бъдат преброени.
          Света Дева Мария и праведният Йосиф тръгнали за родния си град Витлеем. Когато пристигнали, нямало къде да пренощуват и спрели в една пещера, където пастирите направили кошара за животните, които пасяли.Тук се родил Младенеца Иисус Христос. Майка Му го повила в пелени и Го сложила да лежи в ясла.
           В това време Ангел небесен се спуснал над пастирите в полето и им съобщил радостната вест и те се отправили да се поклонят на Спасителя.
          Хор от ангели запял в небето:“Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение”.
           Мъдреците (влъхви) от Изтока ( страните на изток от Палестина, днешен Израел) още преди Рождението на Иисус узнали за това събитие по ярката звезда, която се появила в небето. Те познавали пророческите книги и разбрали по тази необикновена звезда, че се е сбъднало пророчеството за раждането на Царя на царете. Без да губят време, мъдреците препуснали след чудната звезда, която ги водела и денем и нощем към мястото, където ще се роди Младенеца. Когато звездата спряла над Витлеемската пещера, те влезли и поднесли скъпи дарове на Младенеца Иисус Христос като на истински Цар, макар да се родил в пещера.
          Рождество Христово празнуваме на 25 декември. Всички семейства се събират заедно, за да отпразнуват раждането на нашия Господ Иисус Христос. Чудната Витлеемска звезда и днес изгрява във всеки дом над украсената елха, за да ни припомни това велико събитие.
          Нека се покажем достойни да посрещнем раждането на нашия Спасител – с чисти сърца, с грижа и любов към ближните, с дела на милосърдие. Да не забравяме да отидем в храма да се поклоним на Младенеца и Неговата майка, да благодарим на Господ, че се роди за нашето спасение и да се помолим за доброто на всички хора. Нека това бъде нашия подарък за Младенеца Христос.
            Въпроси към урока:
1.Кое светло събитие посрещаме на 25 декември? – Рождество Христово.

2.Къде се случило това? – в малкия град Витлеем, в пещера, където пастирите прибирали стадата.
3.Кои били хората, първи известени за раждането на Младенеца? – пастирите в полето били известени от светъл ангел и ангелски хор.
4.Кои дошли от източните страни да се поклонят на Царя на царете? – мъдреците (влъхви).
5.Кой водел мъдреците? – чудната звезда, която застанала над витлеемската пещера.
6.Как трябва да се покажем достойни да посрещнем Рождество? – с чисти сърца, любов и грижа за ближните, с дела на милосърдие и да не забравяме да отидем в храма и да се поклоним на Младенеца и Неговата майка и да се помолим.
Практическа задача: Оцвети и изпрати картичка за Рождество Христово.

Рождество

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s