Образование на колела

Поклоннически пътувания
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

          Поклоненията – живото дихание на истинския църковен живот, копнеж на всеки вярващ за досег с незабравимия духовен извор – родните светини. Ето това е образованието на колела, където знанията се преживяват със сърцето.
          Поморийският, Рилският, Араповският, Чирпанският, Карловският, Устремският, Бургаският, Ямболският манастир, както и старинните несебърски  и асеновградски църкви са сред посетените светини от деца и родители.
          Не само незабравими спомени, но и духовна полза е придобитият бисер от тези посещения.
Поклоническо пътуване до Килифаревския манстир и църквите на Арбанаси
          На 30 септември 2017 г., възпитаниците на неделното училище при храм „Свети Димитър“, Хасково, заедно със своите родители и енорийския си свещеник, се отправиха на поклонение в Килифаревския манастир. Поклонниците бяха радушно посрещнати и настанени от сестра Варвара в обителта „Рождество Богородично“, свързана с името и дейността на великия светилник на мистическото богословие свети Теодосий Търновски.
          На следващият ден на неделната богослужба децата взеха Причастие и изпроводени от отец  Йоаким и сестрите от манастира, се отправиха на поклонение в църквите на Арбанаси. Църквите „Рождество Христово“, „Свети Архангели“, както и манастирът „Успение Богородично“ с чудотворната Богородична икона, впечатлиха всички, като остана незабравимо посланието на изисканите стенописи и молитвената сила, която обитава в Божия дом

За презентацията е нужен JavaScript.


Поклонническо пътуване на неделното училище до старинните църкви на Златоград
          На 26.06. 2016 г. деца от неделните училища в град Хасково и техните родители, заедно с предстоятеля на храм „Свети Димитър“ отпътуваха на поклонение в старинните златоградски църкви.
         Духовна радост от досега със светините и наслада от живописността на стария квартал изпълниха поклонниците. Те бяха посрещнати от отец Константин и от уредничката на взаимното училище, от които научиха вълнуващи неща за възрожденския дух, родолюбието и вярата на местните християни. Впечатляваща бе и сбирката от реставрирани икони в западната част на старинния храм „Успение Богородично“.

Поклонническо пътуване до манастира „Св. св. Кирик и Юлита“

Пътуване до три манастира

Поклонение – юли, 2015

На 26.07.2015 г., неделя следобед, малките поклонници от неделното училище и техните родители след динамично тридневно пътуване се завърнаха в родно Хасково. С благословията на отец игумена – епископ Йеротей, групата се установи в петък в Поморийския манастир „Свети Георги Победоносец“ и след поклонение в храма, манастирът приюти поклонниците.
         В съботния ден всички посетиха Созопол за поклонение пред мощите на свети Йоан Предтеча. С корабче поклонниците пристигнаха на остров Свети Иван, където се насладиха на дивия пейзаж и разгледаха разкопките и величествения градеж на главната църква на манастира, в чийто олтар са намерени мощите на Кръстителя Христов.
         Привечер, завърнали се отново в Поморие, някои успяха да присъстват на вечерното богослужение. След неделната литургия в Поморийския манастир и наливане на аязмена вода от близкото аязмо, автобусът тръгна към ямболския квартал Каргона за посещение на внушителната старинна църква „Свети Георги“, където се намира чудотворната икона на свети Георги, известна с множество изцеления. Всички бяха смаяни от приказния иконостас с ажурна дърворезба – дело на дебърски майстори.

          Поклонение в сливенските църкви, пролетта на 2017

 


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s